Lussebullar

5 dl mjölk
150 g smält margarin
50 g jäst
½ tsk salt
1½ dl strösocker
1 g saffran (d.v.s. 2 paket)
13-15 dl mjöl (receptet är anpassat till att arbetas ihop för hand – använder du maskin blir det snarare 15 är 13)
1 ägg

Värm mjölken till 37° och häll den i den degbunke med det smälta margarinet. Smula ner jästen. Tillsätt salt, socker, saffran och mjöl. Arbeta degen smidig, men ganska kladdig och låt jäsa till dubbel storlek (det tar cirka 40 minuter). Sätt ugnen på 250°. Baka ut och låt lussekatterna jäsa cirka 30 minuter – se till att de ”pjuttar tillbaka” ordentligt om du petar på dem. Pensla med uppvispat ägg och tryck dit två russin på varje bulle. Grädda ca 8 minuter.

Varsågod Mona!

Författare: Viktoria

Fotonörd, helst barfota, godisgris, boknörd, vårdadministratör, mamma, morgontrött, sjunger gärna (men hur bra är en annan fråga), fru...

5 reaktioner till “Lussebullar”

  1. Bakade lussekatter idag och använde nästan samma recept men hade i 250 gram kesella 1% + ett ägg i degen oxå. Tror oxå att det skulle vara 2 dl socker i min.
    Och shit va fina de blev, supergoda verkligen.
    Och vad det luktade gott här hemma sen.

    Trevlig helg!

    1. Kul att de blev bra. Det här receptet ger saftigare bullar än svärmors med kesella, så jag kör utan. 😀 Och så gör vi laktosfria bullar. 🙂

      Hoppas rapportandet går bra.

      1. Ja, man får räkna med några extra lusseullekilon på kroppen, men det är det värt!

Lämna ett svar till Berit Brynja Avbryt svar